Cata apa consumam cand suntem in vacanta?

Cata apa consumam cand suntem in vacanta?

OpublikowanoPL 13/07/2018

Cine dintre noi nu asteapta o vacanta relaxanta, bauturi racoritoare pe marginea piscinei si un nisip fin sub picioarele desculte? Suna perfect, nu-i asa? Din pacate, vacantele au si aspecte neplacute - consumuri infricosatoare de apa.
splashing 165192 1280

Hotelurile consuma tone de apa

Cativa dintre cei 1,5 miliarde de turisti din toata lumea se intreaba cat de dramatic creste consumul lor de apa atunci cand se afla in vacanta, mai ales in tari cu clima mai calda. Si este estimate ca in timpul vacantei, un European consuma 400 de litri de apa zilnic in timp ce acasa, consuma numai 150 de litri. De unde provine diferenta? Mai multe dusuri in timpul zilei. Prosoape date la spalat dupa numai o utilizare. Piscine umplute pana la maxim. Aspersoare pentru a va racori. Piramide de vase pentru spalat in restaurant. Irigarea terenurilor de golf … Sa nu uitati apa datorita careia, un complex de recreere poate fi creat din nimic, drumuri care sa ajunga la acesta, constructii care au absorbit hectolitri de apa, apa folosita in restaurant pentru a servi festine… Consumul individual de apa al unui turist pare o picatura intr-un ocean dar turismul global consuma cantitati uriase de apa.

tropical 284397 1280

Ce este si mai ingrijorator este ca acest acest consum negandit de apa este mai ales practicat in zone unde apa este o reala comoara pentru comunitate, de exemplu in Zanzibar sau Bali. Destinatii exotice care atrag din ce in ce mai multi turisti. Cu cat mai multi turisti, cu atat mai mare consumul de apa. Hoteluri locale, care traiesc din turism, ofera turistilor toate facilitatile fara nici un fel de plangeri. Si asta inseamna ca este necesara apa din ce in ce mai multa. Si mai multa. Si mai multa…

Nu este suficienta apa pentru locuitori

In afara de vizitatorii care sunt intampinati cu lux, exista o populatie locala care tremura pentru fiecare picatura de apa. Resursele pentru nativi se micsoreaza la o rata alarmanta din doua motive. Primul este datorita hotelurilor care consuma cantitati uriase de apa pentru uzul propriu. Haideti sa ne uitam la cifre. Este greu de crezut ca un locuitor mediu dintr-un sat din Zanzibar consuma de 16 ori mai putina apa pe zi decat un apartament de la un hotel de lux din vecinatate.

woman 1807533 1280

In al doilea rand, hotelurile polueaza solul si apele cu reziduuri chimice, mai ales porturile care nu sunt pregatite sa preia apele reziduale de la iahturi. Resturi de detergent, ulei si alte substante toxice ajung adesea in apa de baut a populatiei locale. Zanzibar este notoriu datorita disputelor dintre proprietarii de hoteluri si populatia locala care nu sunt de acord asupra limitarii consumurilor de apa din zona. Acum, o armata de bodiguarzi apara hotelurile impotriva populatiei locale care sunt fortati sa fure apa sau din disperare, sa distruga puturile de apa!

nature 3201015 1280

Folositi mai putina apa in vacante

In situatia in care 2,5 miliarde de oameni din lume nu au conditii sanitare adecvate si aproape 2000 de copii mor in fiecare zi  de diareea cauzata de apa contaminata si datorita incapacitatii de a mentine conditiile igienice de baza, fiecare picatura de apa este un premiu. Activistii si cercetatorii din toata lumea, au solicitat de ani de zile industriei turismului sa se implice in problema accesului inegal la resursele de apa. Turistii privilegiati vs populatia locala care sufera de sete si boli. Fiind o legatura in comunitatea de turisti si realizand problemele arzatoare ale lipsei de apa curata si de apa in general, putem actiona. Alegerile intelepte, cum ar fi reducerea numarului de dusuri in hotel sau inchiderea robinetului de apa cand ne spalam pe dinti, sunt importante. Haideti ca vacanta sa fie marcata de un consum de apa prudent si economic.

Înapoi la toate noutăţile

Pagina web folosește fișiere cookie. Mai multe informații în Politica de confidențialitate.