Fii inteligent! Salvați sau luați apă!

Fii inteligent! Salvați sau luați apă!

OpublikowanoPL 15/08/2018

Este din ce in ce mai putina apa disponibila in lume de aceea, inventatorii, companii sau oameni cu simt practic se intreaba: cum pot economisi apa sau cum o pot produce? Sunt multe idei inovatoare. Am ales pentru Dvs. cateva mai interesante sau mai populare.

Colectarea cetei

Ceata este colectata folosind panze largi verticale. Acest proces functioneaza ca si condensul de la abur - ceata este depozitata pe o suprafata rece a unui material sub forma de picaturi si se scurge intr-un rezervor.

 1280px Atrapanieblas en Alto Patache

Sursa: Wikipdia.org

Acelasi fenomen se poate observa producandu-se natural pe corpuri subtiri si plate, de ex. frunze de plante sau iarba. Umiditatea atmosferica condenseaza la o viteza mai mare decat evaporarea ceea ce cauzeaza formarea de picaturi pe suprafete.

Roata apei

Un student american a venit cu ideea de a construi un bidon de plastic rotativ. Aceasta inventie face mai usoara transportarea apei si permite depozitarea pentru o perioada mai lunga de timp. Acest vas mobil este de folos mai ales in tari unde este necesara deplasarea pe distante lungi pana la sursa de apa. Locuitorii din tarile cu situatia cea mai rea privind sursele de apa sunt cel mai adesea, femeile si copii care isi petrec aproximativ 25% din viata carand incarcaturi grele cu apa pana la locuinte intr-un mod foarte ineficient si periculos.

 5af98873ad737 wellowater

Sursa: https://plastics-themag.com

Roata apei este un instrument foarte simplu si inovativ. Are o capacitate de 75 litri de apa care este de 5 ori mai multa decat atunci cand este carata in spate. Si cel mai important, se poate impinge sau trage ca un gemantan pe roti. Roata apei este produsa pentru piata indiana de catre organizatia non-profit Wello Water. Sunt planuri pentru imbunatatire cu un filtru incorporat si kit pentru irigare.

Ceasul apei

Dusul este o parte inseparabila a vietii. Il facem atat de des incat merita sa consideram cata apa consuma. Calculul manual sau inchiderea robinetului cu sapunul pe cap nu este o idee buna. Din fericire, exista ajutor. Dispozitive ca Water Pebble ajuta la reducerea consumului de apa prin schimbarea treptata a obiceiurilor. Cum functioneaza, mai exact?

shower 1502736 1280

Ceasul este instalat la para dusului. Pentru o anumita perioada de timp, ceasul doar masoara media cantitatii de apa folosite. Face asta pentru a micsora treptat timpul dusului. Lumina verde devine galbena cand sunteti la mijlocul dusului si apoi devine rosie cand ajunge timpul sa opriti robinetul de apa.

Detectori de scurgeri

Scurgerile sunt cea mai des intalnita cauza a pierderilor de apa. Cum le puteti opri daca nu sunteti un expert in instalatii? Din fericire, exista dispozitive inteligente care pot face asta pentru Dvs.

Acestea permit monitorizarea umiditatii din jurul tevilor sau altor componente ale instalatiei. Cnd comunica cu un smartphone, aceste dispozitive trimit notificari atunci cand detecteaza condens, scurgeri, picurari sau inundatii. Acestea sunt recomandate mai ales pentru camere putin utilizate cum ar subsolurile sau podurile. Dedurizatoarele moderne de apa sunt de asemenea, echipate cu acesta tehnologie.

mezczyzna z telefonem shutterstock 150284597 v2

Lipsa apei este o problema in crestere. Expertii estimeaza ca pana in 2030, cererea de apa va depasi capacitatea de furnizare cu 40%. Acum, ca stiti cat de usor se poate economisi sau crea, nimic nu va poate orpi sa va faci casa mai inteligenta si mai eficienta! Succes!

Surse:  
https://www.plasticseurope.org/en/focus-areas/health-and-safety/drinking-water
https://www.homeselfe.com/save-water-using-smart-home-technology/
https://plastics-themag.com/Wello-reinvents-the-wheel,
https://en.wikipedia.org/wiki/Fog_collection

Înapoi la toate noutăţile

Pagina web folosește fișiere cookie. Mai multe informații în Politica de confidențialitate.