Putem ramane fara apa de baut in curand

Putem ramane fara apa de baut in curand

OpublikowanoPL 17/07/2018

Sunteti un rezident pe planeta albastra. Acesta este numele potrivit pentru planeta Pamant care are o suprafata de ¾ ocupata de apa dar din care numai 0,1% este potrivita pentru baut. Apa de baut poate fi si apa de ploaie dar aceasta nu este constanta si este neuniform distribuita. In plus, astazi nu putem utiliza apa de ploaie intr-un mod eficient.

Problema ingrijoreaza pe oricine – bogati si saraci

Resuresele de apa potabila se micsoreaza intr-o rata alarmanta si devin din ce in ce mai problematice. Daca luati o gura de apa, imaginati-va ca acest lux nu este permis la peste 33% din populatia lumii. UNICEF si WHO atentioneaza din ce in ce mai mult ca este din ce in ce mai putina apa. Credeti probabil ca problema ingrijoreaza doar tarile dezvoltate din sud? Ei bine, nu numai. Fenomenul lipsei de apa este este mai comun si mai aproape decat credeti.

glass 1209754 1281 

Printre cele 500 cele mai mari orase din lume, aproximativ ¼ au probleme cu alimentarea cu apa pentru locuitori. Este cunoscut cazul orasului Cape Town unde nu a fost apa la robinet datorita secetei ceea ce a cauzat intense discutii despre resursele de apa din lume. Printre orasele care sunt intr-un real pericol de lipsa de apa de baut in viitorul apropiat se numara Mexico, Beijing, Cairo, chiar Moscova si Londra!

De ce rezerva de apa scade atat de rapid?

Motivul amenintarii este schimbarea climatica cauzata de interferenta umana precum si de faptul ca populatia este din ce in ce mai mare deci, cererea de apa creste. Cea mai mare cantitate de apa este absorbita de agricultura (70% din total!), cresterea de animale si industrie. In plus, in tarile cu populatie mai densa cum ar fi India, nu le pasa de apa – este poluata si ireversibil pierduta…

watering 1822642 1280 

Ce putem face pentru a avea mai multa apa?

Toate tarile lumii ar trebui sa investeasca in noi tehnologii pentru procurarea apei si sa constientizeze locuitorii asupra utilizarii responsabile a apei. Responsabilizarea sociala este necesara si companiilor care consuma cantitati mari de apa.

splash 1991842 1280

Reamintiti-va ca fiecare dintre noi are un impact in cconsumul de apa. Poate ca va ganditi "Ce poate face un om?" Mai important este ceea ce omul nu face. Inainte de toate, nu aruncati inutil apa. Este suficient sa schimbati cateva lucruri in viata de zi cu zi pentru a contribui la protejarea mediului natural, a resurselor de apa si in plus, sa economisiti bani pierduti in trecut.

Sa incepem cu noi insine

Inainte de toate, verificati daca aveti scurgeri de apa in casa. De la robinetul de la care auziti nonstop "pic, pic, pic"? Daca este asa, pierdeti mai multa apa decat folositi sa faceti doua dusuri. Ce altceva? Schimbati-va obiceiurile. Inchideti robinetul cand va spalati pe dinti, scurtati timpul petrecut sub dus, nu aruncati gunoaie in toaleta.

brushing teeth 2103219 1280 

Folositi solutii tehnice economice: vas de toaleta in doua trepte, aeratoare, sprinklere. Alegeti cele mai economide dispozitive, care consuma cea mai putina apa.

Folositi aplicatii, dispozitive care monitorizeaza consumul de apa din casa. De exemplu, dedurizatoare si filtre care monitorizeaza zilnic, saptamanal, lunar si anual consumurile de apa. Uitati-va la numere si grafice din cand in cand, este usor sa vedeti unde puteti economisi  si in ce perioade sa urmariti consumurile de apa.

Daca este posibil, colectati si utilizati apa de ploaie. Puteti ecomomisi si daca nu aveti o instalatie speciala. Nu aruncati apa dupa ce gatiti legume, oua, orez sau paste. Dupa ce se raceste, udati plantele, le va hidrata si ingriji.

watering 1601143 1280 

Utilizati sprinklere pentru udarea gradinii. Amintiti-va ca este mai bine sa udati mai rar dar abundent, in acest fel apa va atinge radacinile. Timpul de irigare este important - cel mai bine este dimineata devreme sau seara cand temperatura si evaporarea sunt mai reduse.

In final, dati un bun exemplu copiilor. Daca invata sa aiba grija de mediu acasa, generatiile viitoare vor avea un viitor mai bun si acces lliber si egal la resursele de apa.

 

 

 

Înapoi la toate noutăţile

Pagina web folosește fișiere cookie. Mai multe informații în Politica de confidențialitate.